Cara Mendorong Staff Dengan Kaedah Nabi.

Isu Semasa Isu staff tidak mematuhi peraturan waktu kerja dan datang kerja lewat adalah isu yang sangat banyak berlaku. Bagi mengatasi isu datang lewat, pelbagai cara dicipta, namun bagi sesetengah pekerja cara-cara itu tidak juga efektif. Sebagai contoh, ada staff yang sanggup gajinya dipotong, bagi mereka itu tak apa-apa. Dalam sebuah hadith, diceritakan suatu peristiwa …

Cara Mendorong Staff Dengan Kaedah Nabi. Read More »

Pentingkah Mempunyai Kredibiliti?

Penting. Mestilah penting. Apatah lagi dalam membina pengaruh dalam komuniti anda kerana dengan mempunyai kredibiliti, orang akan yakin dengan anda. Kredibiliti = boleh percaya. Boleh percaya sebab dia layak dan arif dalam sesuatu perkara itu. Boleh percaya ke apa yang dia percaya? Itu yang akan orang akan persoalkan bila tiada kredibiliti. Berbeza dengan integriti. Orang …

Pentingkah Mempunyai Kredibiliti? Read More »

Pantang Larang Dalam Kredibiliti (+ Versi Video)

Untuk menjadi seseorang yang berkredibiliti dan mempunyai kelayakan untuk melakukan sesuatu tindakan, anda mestilah menghindari pantang larangnya. Jangan kita terlibat dalam menyebarkan perkara-perkara yang tidak benar. Jangan kita kongsikan yang kita tak confirm betul ke tak. Semak dulu sesuatu fakta sekiranya anda mahu sebarkan. Apatah lagi dalam dunia serba canggih dan jalur lebar di hujung …

Pantang Larang Dalam Kredibiliti (+ Versi Video) Read More »

Social Value Kepada Masyarakat (+ Versi Video)

Social value atau nilai sosial bermaksud sikap anda terhadap keadaan sekeliling, komuniti sekeliling dan bagaimana anda menguruskan semua itu dalam kerangka sosial hidup anda. Tempoh nak bina social value ? Tempoh memang lama. Kena bersabar. Kalau orang dah mempunyai kredibiliti, apa tangungjawab yang harus dilakukan? Nahh, di sinilah terletaknya nilai sosial seseorang yang mempunyai kredibiliti …

Social Value Kepada Masyarakat (+ Versi Video) Read More »

Jangka Masa Menjadi Orang Berkredibiliti

Bagaimana nak tahu ilmu yang kita cakap ni betul? Bermakna content kena banyak. Baru menjadi. Baru tahu di mana kekuatan anda. Baru tahu betapa anda sudah punya berapa kemahiran yang boleh dilaksanakan. Kalau 1-2 posting memang tak menjadi. Masih terlalu ciput untuk dijadikan sebagai indikator. Perlu buat lebih banyak. Sebanyak yang mungkin. Ambil masa anda …

Jangka Masa Menjadi Orang Berkredibiliti Read More »

Bagaimana Mengukur Kredibiliti?

Kredibiliti Tukang Rumput. Kita tukang rumput, kalau kita boleh dapat kawan yang tukang rumput. Dah dapat ‘credibility’? Kalau tiada ‘credibility’, buat apa dia follow. Ini menunjukkan kita tak boleh ada ‘credibility’ kepada semua orang. Kerana kredibiliti seseorang haruslah kena pada tempatnya, kena pada waktunya dan kena pada kepakaran yang dimiliki atau diciptanya. Tahu atau belum …

Bagaimana Mengukur Kredibiliti? Read More »

Apa Kaitan Bahasa Ilmu & Kredibiliti?

Kita tahu ilmu page tapi bahasa kita huru hara dan tungang langgang. Jatuh kredibiliti. Jangan bagi gambaran palsu. Guna bahasa yang proper/sopan/sesuai. Jangan guna bahasa pasar atau kesat. Jangan guna bahasa rojak dan campur-campur sampai pening dibuatnya. Satu lagi guna bahasa pelik-pelik bajet macam kita powerful sangat dalam menulis. Jatuh lagi kredibiliti. Tonton versi video …

Apa Kaitan Bahasa Ilmu & Kredibiliti? Read More »

Cara Menangani Golongan Toksik

Individu-individu yang berjaya bukan hanya tidak bergaduh dengan sesiapa pun, malah mereka itu mahir menangani orang-orang lain yang mempunyai sikap toksik terhadap mereka. Dalam hidup ini ada banyak orang yang mempunyai perangai buruk. Mereka itulah yang disebut ‘orang toksik’. + Mereka itu mempunyai sikap-sikap buruk.+ Mereka itu melakukan perkara-perkara buruk.+ Mereka itu suka bercakap yang …

Cara Menangani Golongan Toksik Read More »

Scroll to Top